5 dingen die je MOET weten voor je aan Facebook Adverteren begint. 
Geschreven door Saskia Heirbaut op  12 december 2019
1. Ken je klant

Om je advertentie gericht te kunnen aanbieden is het van groot belang dat je je klant kent.  Veel ondernemers denken dat hun artikel of dienst in principe voor iedereen kan.  En ookal heb je misschien klanten in alle leeftijden en beide geslachten en met uiteenlopende hobbies,  toch kun je altijd wel een gemiddelde bepalen.  En eigenlijk moet je vooral kijken naar welke leeftijd jouw klanten meestal hebben en wat deze klanten dan interesseert als het op jouw product of dienst aankomt.  In de volgende blog leer ik je hoe je gemakkelijk in 4 stappen je ideale klant kunt omschrijven.  

2. Wat is je doel? 

Zonder doel ben je gewoon geld aan het weggooien. Want als je niet weet wat jouw advertentie je zou moeten opbrengen,  dan heb je ook niks om te meten of het nu heeft gedaan wat het moest doen en of dat het dus het geld waard is om te doen.  Bovendien is het ook best lastig om dan een goede advertentie te maken.  Dus bepaal van te voren wat je uiteindelijke doel is van je advertentie.   
Zo kun je bijvoorbeeld als doel stellen dat je met die bepaalde advertentie vooral je e-maillijst wil vergroten.  Of je doel kan zijn dat je een bepaald aantal sales wil halen,  een bepaalde omzet,  je Facebookgroep vergroten,  meer bezoekers op je website. 

3. Bepaal je strategie 

Als je je doel bepaald hebt is het verstandig om goed te bekijken welke strategie je het beste kan inzetten om dat doel ook werkelijk te behalen.   Hierbij kan je denken aan een weggever,  een korting,  een webinar… Ga je dan ook e-mailmarketing inzetten?  Is er een salespagina nodig…enz 
Alles hangt ook af van jouw ideale klant.  Wat interesseert die klant? Waar zou die klant voor stoppen met scrollen? Waarmee zou jij de aandacht van jouw ideale klant kunnen trekken?  En hoe zet je je funnel op om je doel te bereiken.  Dit moet je heel helder hebben voordat je begint.  
Het klinkt misschien wat zwaar,  maar eens je je klant en je doel helder hebt, wordt ook de te volgen strategie vaak al duidelijk.  
En ook hier ga je nog moeten testen tot je de ideale strategie hebt gevonden.  Er zijn namelijk veel strategieën en ze werken in principe allemaal, maar een strategie moet ook bij jou,  je klant en jouw product of dienst aansluiten.
  
 
4. Gebruik de Facebook Pixel 

Heb je de pixel al geïnstalleerd op je website? Als dit nog niet gebeurd is,  dan raad ik dat zeker aan,  want retargeting is een van de sterkste tools van het adverteren op Facebook.  Zo krijgen de mensen die website al bezochten ook jouw advertentie in hun feed op Facebook.  Dit kan zelfs zo afgesteld worden dat ze bijvoorbeeld enkel te zien krijgen waar ze op jouw website al specifiek naar gekeken hebben.  In veel websites zie ik dat de pixsel zelfs niet is geïnstalleerd en bij degenen bij wie dit wel het geval is,  daar wordt er verder ook vaak niet veel mee gedaan.  Wie doet er wel al veel mee? Postorderbedrijven bijvoorbeeld. Alleen,  zij doen aan directe verkoop,  wat ik binnen Facebook niet zou aanraden om te doen.  Maar omdat ze retargeting gebruiken,  kan het zelfs dat mensen dat niet eens als lastig ervaren,  maar juist fijn dat ze aan hun niet afgewerkte aankoop worden herinnerd. Waardoor ze de aankoop vaak toch nog doen.  
Dus maak gebruik van die pixel met retargeting,  maar ook om bijvoorbeeld Facebook jouw advertentie te kunnen laten zien aan mensen die lijken op de mensen die jouw website al bezocht hebben.  Dit is enorm krachtig en kan je zo een stroom aan nieuwe klanten opleveren.  
 
5. Budget en ROI 

Ten slotte ga je eerst moeten bepalen met welk budget je kan werken.  We gaan ervan uit dat je investeert om te verdienen.  Maar als je bijvoorbeeld een advertentie laat lopen naar je Facebook pagina,  dan kun je daar niet direct een resultaat van zien,  En misschien wel helemaal nooit.  Dus bepaal hoeveel je kan spenderen voor die maand en probeer dit zo goed mogelijk te verdelen.  Het is bijvoorbeeld aan te raden om per campagne meerdere advertentiesets tegelijk te testen en ook meerdere advertenties.  Hoe je dit precies het beste kan verdelen is simpel,  maar ook complex en individueel verschillend.  Daarom ga ik er hier niet verder op in.  Hierover zal ik binnenkort nog een aparte blog schrijven. 
ROI = Return On Investment 
Wees er altijd zeker van,  dat wanneer jouw doel is dat je een bepaald aantal sales wil doen of een bepaald bedrag wil verdienen in omzet,  dat je alles goed kunt meten.  Facebook adverteren kan beter gezien worden als een lange termijnstrategie,  vooral voor producten en diensten die een aanzienlijke investering vereisen van de klant.  Maar we kunnen wel meten wat een bepaalde advertentie heeft gekost en welk resultaat je hieruit kreeg.  Dit gaat met tools als standaard en aangepaste conversies en de pixel natuurlijk.  Zie dat je deze altijd instelt voordat je begint te adverteren, zo kun je alles goed bijhouden.  Je kunt steeds per dag,  week,  maand of anders gekozen periode selecteren waarvan je de gegevens van wilt weten.  Zo kun je bijhouden hoe en of het heeft gewerkt voor jou.  Maar omdat je soms het resultaat pas veel later ziet,  kan het ook lijken of het niet heeft gewerkt.  Dus bekijk dit op een langere periode,  bijvoorbeeld 6 maanden of een jaar.  Dan kun je pas echt de ROI bepalen.  Hoe je deze kunt instellen ga ik nog meer in detail bespreken in een andere blog. 
 
Deze 5 dingen zijn heel belangrijk om te bekijken,  bepalen,  te onderzoeken,  voordat je aan adverteren begint.  Ik heb in deze blog die 5 zaken beknopt besproken.  Maar wil je nu iets meer weten over een of meerdere van deze punten,  twijfel dan niet mij te contacteren.  Ik heb al andere blogs geschreven over deze punten,  dus neem ook daar even een kijkje.  Heb je dan nog een vraag of heb je geen zin dit allemaal zelf te doen of weet je gewoon niet waar te beginnen? Dan kun je ook altijd een gratis strategie gesprek boeken. 
 


Saskia Heirbaut

 
Saskia van Heirbaut Marketing zorgt ervoor dat ondernemers kunnen groeien naar het volgende level door klanten voor ze te genereren via Social Media Marketing. Zij is een specialist op het gebied van Facebook en Instagram-marketing waardoor het mogelijk wordt met een minimale investering je bedrijf exponentieel te laten groeien.  
Als jij geïnteresseerd bent meer klanten te genereren voor jouw bedrijf, waardoor jij financieel vrij wordt, vraag dan vandaag nog een gratis en geheel vrijblijvend strategiegesprek aan.  Dan krijg je meteen ook tips om direct van start te kunnen met de groei van jouw onderneming, jouw praktijk.
©2019 Heirbaut Marketing