Hoe kan je je ideale klant bepalen? 
Geschreven door Saskia Heirbaut 23 januari 2020
Denk jij dat je je product of dienst eigenlijk wel aan iedereen kunt verkopen?  Want zeg nu zelf,  als je zeep verkoopt,  dat gebruikt toch iedereen? 
Of als je mensen wilt helpen gelukkiger te worden,  dan kan dat toch ook iedereen zijn? 
Als je zo denkt, ga je uiteindelijk niemand echt kunnen helpen. Hoe komt dat nu? 
Doordat je je product toegankelijk maakt voor iedereen, is er niks speciaals aan waardoor mensen zich voelen aangetrokken tot jouw product of dienst.   

Het is gemakkelijk te roepen dat je je product aan iedereen wil verkopen die het wil hebben, ook heel logisch,  want je wil wat verdienen natuurlijk. Maar door aan iedereen te willen verkopen,  wordt het zo vaag, dat niemand zich erdoor aangesproken voelt.  Als je zegt,  “mijn product is voor vrouwelijke ondernemers” tegenover “mijn product is voor iedereen”,   dan maakt dat al een groot verschil.  Maar het is nog steeds niet specifiek genoeg.  Je moet het werkelijk nog een trapje verder nemen.   
Om je te helpen heb ik in 4 behapbare stappen opgeschreven  hoe je gemakkelijk je ideale klant kan bepalen.  Per stap heb ik een aantal vragen genoteerd,  zodat je de diepte van de kennis over je klant beter kan begrijpen en natuurlijk ook meteen toepassen. 

1. Demografische gegevens 

Als je nog geen klantenbestand hebt,  ga je bij jezelf na, welke mensen jij het beste denkt te kunnen helpen.  Heb je wel al een aantal klanten,  dan ga je na wat je bij je klanten kan invullen en dan bekijk je het gemiddelde. 
Welk geslacht? Welke leeftijd? Getrouwd of juist niet? Gescheiden? Samenwonend/alleenstaand? Ouder van 1 of meer kinderen? Ondernemer? Wonend in ….? Een bepaalde huidskleur of afkomst? Taal?... 
Dit zijn allemaal gegevens die niets met gevoelens te maken hebben, gewoon feiten. 

2. Karakteristieken en interesses 

Welke interesses hebben mensen vaak gemeen die kiezen voor jouw product? 
Luisteren ze naar bepaalde muziek? Welke hobby hebben ze vaak gemeen? Zijn ze fan van bepaalde personen? Hoe voelen ze zich? Welke kledingstijl krijgt de voorkeur? 
Het kan zijn dat je niet alles weet en dat is niet erg, maar hoe meer je hier kan invullen,  hoe beter je je ideale klant kan helpen.   

3. Problemen? 

Welke problemen heeft jouw ideale klant? Waar loopt jouw ideale klant tegenaan? Wat zou jouw ideale klant het beste kunnen helpen

4. Wat willen ze? Vs wat hebben ze nodig? 

Wat jouw klant volgens jouw nodig heeft,  is nog niet hetzelfde als wat ze wìllen.  Mensen met overgewicht weten bijvoorbeeld ook wel dat ze meer lichaamsbeweging nodig hebben,  maar dat wil nog niet zeggen dat ze daarom ook willen gaan sporten.  Ze willen liever gewoon in de bank hangen en chips eten.  Maar dat is niet wat ze nodig hebben.  

Als jij dan rauw komt aanzetten met een gratis fitness-proefweek,  dan loop je tegen een muur aan,  want dat is niet wat iemand wil.  Eerst moet je er zien achter te komen welk resultaat (van jouw oplossing) jouw ideale klant wel graag wil,  zoals er weer fitter en sexy uitzien om eindelijk die date te krijgen of je weer gezond en fit te voelen zodat je weer moeiteloos kan meespelen met je kinderen.  Dit noemen we dan de verpakking.  En die wikkel je dan rond jouw oplossing (waarvan je weet dat ze het nodig hebben om dat wat ze willen te bereiken).  Dus wat wil jouw ideale klant graag? 
 
Als je met deze 4 stappen aan de slag gaat kan je ten eerste beter aan gerichte marketing doen,  wat jouw marketing 100 keer rendabeler maakt dan dat je het niet doet.  En ten tweede kan je ook jouw ideale klant beter helpen,  je begrijpt je klant beter,  waardoor je oplossingen ook hieraan aangepast kunnen worden.   

Het is ook noodzakelijk dat je dit proces blijft herhalen.  Of je dit om de 6 maanden of elk jaar of om de 5 jaar moet doen,  is afhankelijk van jouw business. 
Voor iedere ondernemer zou ik toch in ieder geval 1 keer per jaar deze stappen nog eens checken,  of het nog klopt met de hedendaagse situatie.  Want zoals wij mensen veranderen,  de wereld veranderd en trends komen en gaan,  zo verandert ook jouw ideale klant en de op te losse problemen van jouw ideale klant. 

Hopelijk ga je hiermee aan de slag en zet je het meteen in voor jouw marketing.  Veel succes! 

Lieve groetjes Saskia 

PS: Heb je hier nog vragen over? Twijfel dan niet mij te contacteren.  Je kan een pb sturen via Facebook Messenger of inschrijven voor een gratis strategiegesprek. 
 


Saskia Heirbaut


Saskia Heirbaut van Heirbaut Marketing helpt bedrijven om te groeien naar het volgende level door klanten voor ze te genereren via Social Media Marketing. Zij is een expert op het gebied van Facebook en Instagram-marketing waardoor het mogelijk wordt met een minimale investering je bedrijf exponentieel te laten groeien.
Als jij geïnteresseerd bent meer klanten te genereren voor je bedrijf, waardoor jij financieel vrij wordt, vraag dan vandaag nog een gratis strategiegesprek aan.
©2019 Heirbaut Marketing